Suomessa korkeakouluopiskelijoille maksetaan opintotukea, jonka tavoitteena on taata opiskelijoiden toimeentulo ilman opiskeluaikaista työntekoa. Usein pelkkä opintoraha ei kuitenkaan riitä elämiseen ja siksi moni opiskelija on lainan nostoon pakotettu.

Työssäkäynti opiskelun rinnalla olisi silti monelle opiskelijalle mieluisempi vaihtoehto, mutta opiskelija voi tällä hetkellä tienata opintojensa ohessa vain noin 12 000 euroa, jos hän samanaikaisesti
nostaa  opintotukea yhdeksän kuukauden ajalta. Tämä on tuloraja, joka estää opiskelijoita tienaamasta – ja oppimasta työelämää – enemmän kuin he haluaisivat.

Työ – kestävä vaihtoehto

Palkansaajien tutkimuslaitoksen 17.1.2019 julkaisema  ”Opintotuen tulorajat” -selvitys kannustaa korottamaan opintotuen tulorajoja  aina 18 000 euroon saakka. Mikä merkitys tulorajan nostolla sitten olisi? Tiedämme, että työn tekeminen, verojen maksaminen ja työkokemuksen kartuttaminen on sekä kansantaloudellisesti että opiskelijan toimeentulon kannalta paljon kestävämpi vaihtoehto kuin työnteon välttäminen sosiaaliturvan menettämisen pelossa. Sitä paitsi olen vakuuttunut, että opiskeluaikainen työn tekeminen edistää työllistymistä edelleen opintojen päätyttyä.

Minun mielestäni on helppo nähdä, miksi opinnot ja osittainen työnteko sopisivat yhteen ja ohjaisivat opiskelijaa etenemään kohti päämäärää: ammattitutkintoa ja opiskeluaikaisen työkokemuksen peruspilaroimaa työelämää.

Ei takaisinperintää

Huomionarvoista on, että Suomi on ainoa pohjoismaisessa opintotukijärjestelmävertailussa oleva maa, jossa harjoitetaan opintotuen takaisinperintää tulojen ylittäessä tulorajan. Tällaisen takaisinperinnän sijaan meidänkin tulisi ymmärtää, että juuri tulorajan nostaminen kannustaa tekemään työtä.

Tule mukaan porukkaani!

Tehdään yhdessä parempaa huomista! Jättämällä yhteystietosi ja terveisesi tämän sivuston kautta, pääset mukaan Pirjon tukiverkostoon ja saat ajankohtaista tietoa tapahtumista ja kuulumisia.

Otamme sinuun yhteyttä. Tervetuloa mukaan!

Kampanjatiimi

Kampanjapäällikkö

Marko Sivula
040-7318366
marko.sivula@gmail.com

Kampanjarahoitus

Juha Hirvonen
juha.hirvonen@supertel.fi
0400-632911

Voit tukea Pirjon kampanjaa Terve Huominen ry:n kautta.
Tilinumero FI82 5723 8120 2331 58

Viite 20190

Vaaliteemat

1. Kannustava perhepolitiikka

Kannustavalla perhepolitiikalla välitämme nuorille hyvän viestin: uskalla perustaa perhe, sillä me olemme tukenasi, jos tarvitset apua. Autamme sinua ja perhettäsi. Varhainen tuki rohkaisee perheen perustamiseen.

2. Työllistyminen koulutuksen ensisijainen tavoite

Työllistyminen on ensisijainen tavoite kaikessa opiskelupolitiikassa.

3. Turvallinen ympäristö

Yhteiskuntarauhaa edistetään oikeudenmukaisella politiikalla ja arvoilla, että ketään ei jätetä, että jokainen voisi kokea kuuluvansa joukkoon.

4. Syrjäytyneet, vammaiset ja ikäihmiset -sydämen asia

Politiikassa tulisi tehdä näkyväksi eri tavoin osattomien arki.

Sosiaalinen media