”Minäkin olen syrjäytynyt nuori. Kukaan ei tarttunut olkapäähäni silloin, kun päätin peruskoulun. Ei kukaan. Hain yhteen kouluun. En päässyt sisään. Silloin jonkun olisi pitänyt sanoa minulle: ”Hae seuraavassa haussa tai pyri töihin. Älä pidä välivuotta. Minä valitsin porukat. Nyt yritän päästä eroon näistä porukoista. Äsken hain sen annoksen terveyskeskuksesta ja olen nyt tässä. Kukaan ei ole minusta kiinnostunut.” Keskustelin kanssasi pitkään Myyrmäen aamuisella torilla. Ikäsi puolesta olisit voinut olla oma poikani. Kerroin sinulle, mistä voit saada apua. Apua koulupaikan mietintään, elämänhallintaan ja suunnitelmien tekemiseen. Teimme kanssasi suunnitelmaa jo tälle päivälle, mistä aloittaisit. Innostuit. Päätit ottaa auttajaan yhteyttä jo tänään. Sanoit: ”Sinä olit kiinnostunut minusta, vaikka olen tällainen. Näit, että mulla on unelma hyvästä elämästä, perheestä, kodista.” Lähdit. Sanoit vielä sanat, jotka kantavat sinua ja minua: ”Pelastit päiväni. Nyt tiedän, että on vielä joku, joka välittää – minustakin.” Hymyilit. Katseesi kertoi, että sinulla on jälleen hiukan toivoa. Ehkä tapaamme vielä. Aurinko paistoi meille molemmille. Yhteinen aurinko. Myyrmäessä kohtaamani nuori on tärkeä. Hänellä on edessään elämä, joka on mahdollisuuksia täynnä. Meidän on yhdessä tuettava, kohdattava ja kannettava nuoriamme.
Nuorten ääni
Meidän poliitikkojen tärkein tehtävä on antaa toivoa. Jokaisella nuorella on oltava mahdollisuus hyvään tulevaisuuteen. Eduskunnassa on kuuluttava ääni, joka on myös nuorten ja syrjäytyneiden puolella.
Henkilökohtainen ohjaus
Nuorten asioihin tulee tarttua jo alakoulun luokilla. Meidän tulee entisestään tehostaa nuorten henkilökohtaista ohjausta yläkoulun 7. luokasta alkaen niin, että ohjaus lisääntyy tasaisesti 9. luokkaan saakka. Nuorelle pitää tarjota hänelle sopivia ammattiin liittyviä vaihtoehtoja. Tällöin nuori voi rauhassa tutustua vaihtoehtoihin koko yläkoulun ajan työssäoppimisen ja erilaisten työelämävierailujen muodossa. Ohjausta tulee tehostaa ja siihen tulee suunnata opettajaresursseja.
Nuoret tarvitsevat selkeän tiedon jo yläkoulun aikana, kuinka opintopolkuun voi saada ohjausta pitkälle aikuis-ikään saakka. Tulevaisuuden suunnitelmien kanssa painivaa nuorta ei saa jättää pärjäämään yksin.
Oppisopimuskoulutus on ponnahduslauta työelämään
Oppisopimuskoulutus on niin koulutettavaa kuin yritystäkin hyödyttävä tilanne: oppisopimuskoulutettava saa palkkaa oppisopimusajalta ja yritys motivoituneen työntekijän yritykseensä. Koulutusmuoto tulee kuitenkin tehdä yrityksille entistä houkuttelevammaksi.
Esimerkiksi veroedun turvin yritys voitaisiin kannustaa työllistämään oppisopimuskoulutettava vähintään vuodeksi koulutuksen jälkeen.